Geniet en de geneeswijzen

geniet

Mijn 6-jarig brein had er grote paniek van, de terugweg van school naar huis. Wat nou als mijn broer weg zou fietsen zonder mij? Ik zou vast verdwalen!

Op een dag stond mijn naam op het bord. En je naam stond altijd op het bord als je iets goeds gedaan had, wist ik, dus zo keek ik ook om mij heen…. Of iedereen het wel zag, dat MIJN naam op het bord stond!
Trots maakte plaats voor angst, omdat hier en daar wat kinderen begonnen te lachen, waardoor ik de woorden aan het ontcijferen ging… en, WOW!!! Ik had straf! wel een maand lang moest ik de klassenbeurt doen!!!!

Wat een gedenkwaardig moment was dat, je denkt dat iets positief is, en het blijkt negatief  te zijn. Ik was oprecht verwondert. “Hoe kan dit nou?”, “Hoe kunnen woorden je zo in de steek laten?”

Gelukkig, als door een wonder, zat ik een week later op een andere school, eentje dichtbij, waar je niet 5 kilometer voor hoefde te fietsen. En waar ik de weg wist van school naar huis!

Ik denk dat ik vanaf dat moment onbewust woorden ben gaan fileren. Wat betekenen woorden? Of wat zouden ze kunnen betekenen? Hoe zouden ze ook opgevat kunnen worden? En zit er misschien een geheim in het woord? Eentje die je niet direct ziet, maar later kenbaar wordt gemaakt?

Zo fileer ik het woord genieten, tot een gevoel van genie zijn in je eigen moment. Wanneer je hoofd leeg is van gedachten, verlangens en verwachtingen dan is er een stilte van ‘niets’ waardoor het moment zich kan ontvouwen in alle puurheid. Zonder oordeel of verwachting, geniaal.
Geneeswijzen fileer ik tot de eigen wijze in jezelf onderzoeken, Die “het nee” onderzoekt vanuit de kern, jouw ei-gén. De wijze in jezelf die te onderzoeken heeft waar je lichaam onbewust nee tegen zegt, en de verantwoordelijkheid neemt om te ontdekken wat de oorzaak is. Het onbewuste, bewust zien te krijgen en handelen vanuit zachtheid. Het “nee” niet als een probleem zien maar als een les. Dan kan je jezelf genezen, waarin nee verwordt tot ZEN. Ge-nee-zen.
Die S staat dan in het verhaal voor de welbekende Slang, die zijn huid kan afwerpen voor transformatie of iemand tot dood kan bijten. Niet voor niets staat de S in het midden en verbind het “nee” met de wijzen. Het verhaal is compleet met de genezing. Waarin je ei-gén in harmonie is. Ontspannen. En je je eigen melodie kan zingen.

Voor mij is het een 2e natuur geworden om woorden te fileren, want zonder aarde en oorden is de waarde van woorden gewoon een W! Dus geniet van wat je hebt, luister naar je lichaam en maak anders gewoon een nieuw woord!

De reden voor dit blogje is omdat ik een nieuwe tekst heb gemaakt voor mijn “genietje”, het visitekaartje wat in 2005 ontstond, (en wat ik dan inpak, zie foto, met woorden geprint op transparant) en omdat ik afgelopen vrijdag op Nyenrode was om Paul de Blot te ontmoeten om met hem te praten over verwondering. En zoals dat gaat bij verwondering raakt dat alle gespreksstoffen die in de lucht hangen. Waaronder geneeswijzen. Ik wilde hem graag mijn theorie vertellen, maar nog liever wilde ik luisteren naar zijn wijsheid. Daarover morgen misschien meer, misschien:-) want het gesprek is nog zo, zo, vol van veel en zoals dat werkt in mijn brein, de woorden moeten nog even sudderen. Ik ben benieuwd.