Spelen

visite

Ontdekken, spelen, om de hoek kijken. Verbinden, verwonderen. Openen.

Ooit in 2003 (of 2004) was ik verbonden bij Kunst & kunst in Groningen. (Toentertijd een kunstwinkel waarin 12 kunstenaars een permanente expo-plek hadden in de Folkingestraat).

Ik moest een map inleveren van mijn werk en op gesprek bij de ballotage-commissie (mooi woord!). Heel officieel allemaal en ik kon niet geloven dat ik werd toegelaten tot de kunst scene aldaar! Waahhh! Huh?

En zo ontstonden daarbij mijn eerste visitekaartjes… Een bonuskaart met echte koffieboon. Ook kaartjes van afvalkarton met een zebrapad, en koffiepotjes. In Meppel had ik een fabriek ontdekt waarin fijn afval buiten het hek lag, te wachten totdat er een goudzoeker voorbij kwam.

En zo ging ik tekenen met inkt op fineer. En kleuren. En. Elk kaartje uniek.

Iemand zei in de winkel dat ik geen originele visitekaartjes moest maken, want deze werden in grote getale meegenomen. (nou ja… 2 stuks per klant, of 3) (beetje overdrijven voor het verhaal, wat ik dan nu doorgeprikt heb:-)).

Zo.

Vandaag was ik op de rommelmarkt. Rommelmarkten is een enorm grote hobby van mij, ik houd van antieke verhalen. Daarover later meer. (over knuffelen met een vreemde en ontroering en matchen van mogelijkheden). En daar stond dus een meneer met fineer! Zo was ik ineens 20 euro lichter (en ik had ook al sokken gekocht van 10 euro… omdat de mevrouw me zo aan Oma deed denken) en veel fineer rijker.

Afijn, de visitekaartjes van toen zagen er ongeveer zo uit. Tijden veranderen, vandaag de dag is het geen visitekaartje meer, maar een product van welbehagen voor een mooi moment aan de muur. Voor een kleine tekening van ik 3 bij 7 cm vraag ik €3,- en dan krijg je er 2 visitekaartjes bij cadeau… (haha) excl porto natuurlijk. Afgerond naar boven is dat dan € 5,- Het onderwerp van het mooi moment aan de muur is altijd koffie/thee, schenken & ontvangen. Stel je wilt dit graag en je vraagt je af: “ja leuk, en hoe kan ik een mmm bestellen? Stuur me een brief met jou favoriete koffie/thee moment, doe 5 euro in de enveloppe, je adres en je mooiste woord. Ik denk dat het dan goed komt.

Ontdekken, spelen, om de hoek kijken. Verbinden, verwonderen. Openen. Ya, dat wil ik wel.

En dan nu een grappig verhaal doorgestreept. …. Ooit stuurde ik een poststuk naar Klaas Gubbels met woorden en werk van mijzelf toen hij een grote expositie had in Arnhem… en ik schreef zoiets van… Ik doe ook iets met koffiepotten. Tenenkrommende schaamte nu… en toch ook hilarisch. “Hallo, hele beroemde kunstenaar van Nederland… hier ben ik, mag ik met je meedoen? Gezellig, samen koffiepotten?”.