Benoemen of wegcijferen?

wegcijferen

Houtskool, potlood, acrylverf, collage op karton, 2007

Het idee van dit: als je iets benoemt wat je dwarszit dan lost het probleem als sneeuw voor de zon op. Benoemen. Noemer. De noemer is het getal onder de streep van een breuk. En jij als noemer van het probleem hetgeen verwoord wat een breuk veroorzaakt in je brein… dan benoem je, dan wis je als het ware.

Wegcijferen is wat anders. Wanneer je breuken wegcijfert dan komen ze terug in meervoud. Vroeg of laat. In eerste instantie “onder water” oftewel onbewust. De typische uitspraken … van “heb ik weer”, horen daarbij. Vraag jezelf eens af, waarom jou “weer” iets overkomt. Wat heeft het “weer” jou te zeggen?

Benoem je vaarwater, benoem welke koers je wilt ervaren. Stem je af op je innerlijk kompas door goed te luisteren, te ademen, te ervaren. Benoem wat gezegd wil worden.

Cijfer niets weg want voordat je het weet komt er meer belasting bij.

Wegcijferen en benoemen, debet en credit. Eigenlijk is alles een vorm van boekhouden; in balans brengen en dagboeken bijhouden.