Veroordelen en vooroordelen

wens wens1

wens2

De basis voor een gezond en gelukkig leven is een gezonde voedingsbodem. Weten wie je bent. Je grenzen aangeven, of, weten wanneer je over je eigen grenzen gaat en hier een actie op zetten. Kunnen incasseren, kritiek kunnen ombuigen in een kans tot veranderen. Je eigen negatieve overtuigen durven onderzoeken en durven bijstellen.

Het interessante van boekhouden vind ik de woorden. Proefbalans… het grootboek, journaal en de dagpost. De balans opmaken. … Wah! te gek toch! Ik zie mezelf ooit nog eens een cursus boekhouden geven. Ik denk over een jaar of tien.

Hoe toch de goede basiswoorden te gebruiken in het dagelijks leven, de woorden van balans? De woorden zonder veroordeling of vooroordeel. In een woord klinkt het gevoel in door. De intonatie verteld de boodschap van je verhaal, hoe we daar (vaak onbewust) een hele oorlog in voeren door ons te identificeren met wat er niet gezegd wordt maar wel gehoord wordt.

Het oordelen en veroordelen, hoe makkelijk om dat toe te laten. Of direct een mening klaar hebben. Hoe vaak we generaliseren, WE zeggen, terwijl we (onbewust misschien wel) IK bedoelen.

Hoe vaak ik mijzelf veroordeel. Hoe vaak ik mijzelf laat leiden door een vooroordeel. Wat je zegt ben jezelf en wat je raakt… dat heb je (ik) te onderzoeken, daar moet je iets mee. Lastige materie want cijfers zijn makkelijker in balans te brengen dan woorden. (Alhoewel wegcijferen dan weer minder in balans is dan benoemen).

Ik luister met al mijn oren.

ver
OOR
delen

vOOR
OOR
DELEN

Ik maak mijn proefbalans op en onderneem actie.