Angst

sla1sla2

sla Enorme angst bekruipt me.

Regelmatig.
Vaak.

Het is faalangst, ik ben er bekend mee. Dan verstar ik en durf ik me bijna niet meer te bewegen. Mijn ademhaling zit hoog en liever ga ik niet naar buiten. En als ik toch naar buiten moet, dan ga ik zo ingepakt mogelijk. Met metaforen om mijn nek voor extra bescherming. Een vest aan zodat ik de bevestiging al te pakken heb.

Dit jaar is anders. Ik begin te durven, ben weer aan het netwerken en notabene! Af en toe doe ik acquisitie! Het medicijn was een cocktail van nieuwe schoenen, meditatie en tuinwerk. Ik voel mijn innerlijke bron weer borrelen als een fontein. Te borrelen en bruisen! Als in toen, toen alles nog ‘normaal’ was.

Wat ik van nature doe is metaforen bedenken. Letterlijk en figuurlijk mix ik tot een beeld wat symbool staat voor een verandering. Een concept. Een richting. Het duurde even voordat ik mij hier bewust van was omdat het lang sudderde in het “onbewuste”.

Drie voorbeelden hoe onderstaande metaforen me enorme inzichten verschaften en me weer richting gaven en waar ik direct actie op heb gezet. Ik merk als het beeld helder is dan werkt dat als een wegwijzer.

1) Het gebeurde met onkruid wat ik mooie glazen potje had gedaan, waarom niet? En zo het onkruid bekijkend overviel het geluk me. Waah! onkruid is echt hartstikke mooi! en zo mijmerend over onkruid bedenk ik me dat ik wel eens wat zachter voor mezelf mag zijn. En al het ‘slechte’ in mij niet zo hard te veroordelen. Laat ik al het onkruid eens in een vaasje zetten, om ernaar te kijken en nieuwsgierig te zijn hoe het zich ontwikkelt. Fijn metafoor, het schept ruimte.

2) In de voortuin was de echinacea plant in erg slechte conditie. Na wat wikken en wegen heb ik de plant gekortwiekt en in nieuwe aarde gezet, ruimte gegeven aan haar eigenheid, zonder dat ze last heeft van buurplanten. En warempel, de plant knapt zienderogen op! Tuurlijk! … soms moet je durven om je wortels nieuwe aarde te geven zodat er een eigen beweging kan ontstaan.

3.) Sla. Eten. En dan de resterende wortels planten. Sjonge!!! Dat wordt me toch een prachtplant! Wat een plezier. Dus iets waar je plezier aan beleeft, wat jou voedt en waar nog wortels aanzitten… dat moet je planten, dan komen daar prachtige bloemen van … en die bloemen worden zaadjes. En dat kan je zaaien en dat dan weer oogsten, en.

Wat een bijzonder rijke zomer. Ik heb het gevoel dat ik mijn angst aan het transformeren ben tot een kuiken. En bijzonder grappig… denk ik dat mijn angst uniek is… EN DAT IS HELEMAAL NIET ZO !!! Angst is universeel, hartstikke universeel! Dus.

Dus heb je angst? Ga de tuin doen!  Ga mediteren! Ga nieuwe schoenen kopen! (ik heb ze gekregen, hoe cool is dat!). Beter is om je eigen metaforen te verzinnen, dat heeft meer impact.

Fijn idee groeit er in mijn brein… Want!!!

Natuurlijk kan je ook een metaforen-middag bij mij boeken. We gaan dan samen iets leuks doen, praten en filosoferen erop los. Misschien gaan we wijn drinken! Dat lijkt me wel wat, maar het is jouw feestje. Na nog wat mail-wisseling komen we na 2 weken weer samen en ik leg je een persoonlijk metaforenmenu voor. Aan jou of je erin wilt bijten. Ik vraag hiervoor € 350,- excl btw. Hiervoor krijg je 4 uur contacttijd. En een uniek Metaforenmenu afgestemd op jou!