Hand Haven

verwonderportret_Yvette26_LR verwonderportret_Yvette14_LR

Die handen van mij…, lelijk!
Groot, dikke vingers, ruwe huid, altijd kloven en barstjes. Een soort klauwen zijn het. Mannelijk.

Voor mij dus geen mooie ringen en 10-kleurennagellak want op mijn handen wil ik de aandacht niet vestigen, ..
tot afgelopen zomer.

Het kwam door de foto’s van Hans Stockmans, (collega in verwondermanagment). Op het fijne festival in het bos deed hij een proefpilot geheten verwonderportret en er was nog ruimte voor 1 persoon.

Geen idee wat mij te wachten stond.
“Gaan we niet wandelen?” Vroeg ik hem een beetje ongemakkelijk, terwijl ik op een stoel plaatsnam tegenover hem.

Met het bos als decor en stilte als gesprekstoon keek Hans naar me, vriendelijk en vol aandacht, en af en toe maakte hij een foto.
Het voelde onwennig maar ook fijn. Het is ongelofelijk intiem én reflectief om zo gezien te worden. Mijn gezicht nam na 5 minuten weer normale vormen aan en mijn stralende -ik-ben-leuk- blik veranderde in overdenking en verwondering. Het half uur vloog voorbij.

‘s Avonds bekeken we de foto’s onder het genot van een biertje. Wow, wat een bijzonder fijne foto’s. En er gebeurde iets geks, ik werd geraakt door mijn handen. MIJN HANDEN! Jow go with the flow, ik vind ze mooi! Echt prachtig!

En nu, een dik half jaar verder, resoneert het verwonder-portret nog steeds. Ik maak weer kennis met mijn handen. Ik ben in mijn element als ik doe, experimenteer en combineer. Denken doe ik met mijn handen. Mijn wonderschone handen die nauwelijks stil kunnen zitten en altijd willen creëren. Echter zich vaak laten leiden door angst, angst voor (zelf gestelde) doelen en doe ik het wel goed gedachten. Ik was mijn kennis van zaken vergeten.
Handhaven. Als ik mijn handen hun gang laat gaan dan voelt dat als een veilige haven voor mijn hoofd, voor mijn lichaam. Mijn handen zijn helemaal niet gehavend door groot, dik en ruw. Ze zijn prachtig, gewoon ook alleen al om het feit dat ze het doen!

De kop is eraf— foto, zie je hoe mooi mijn hand een kommetje is?

Dikke dankjewelles Hans voor je aandacht, je zicht en ruimte!

En mocht jij lezer nou denken, ik wil ook zo’n Hans voor meer bewustwording op een festival, voor meer verwondering en aandacht?

Kijk hier! –> https://www.flickr.com/people/hans_stockmans/
en hier! –>https://www.facebook.com/hans.stockmans?fref=ts